actueel (in de steigers, alleen tekst, geen afbeeldingen / site under construction, only text, no images)

Ben Kersaan - Maker van misschien wel mooie dingen

ACTUEEL

 

Vanaf 7 februari 2019, op 12 donderdagavonden, start een nieuwe cursus Kijken-Tekenen in Valthe.

 

april 2019, Dutch visions of Palestine, tijdens Palestinorama-festival in De Nieuwe Regentes, Den Haag.

                                          zie: https://www.docp.nl/2-april-den-haag-opening-tentoonstelling-dutch-visions-of-palestine/

8 t/m 16 juni 2019, Groepsexpositie, Kunsthaus Gess, Jemgum (D).

                                                            zie:  http://www.kunstaanderandvannederland.nl/nl/expositie-atelierroute-2019.php

22 en 23 juni, 16 en 17 november: 2x Landelijk Atelierweekend.

                                                                        zie: https://landelijkatelierweekend.nl/ateliers/locatie/ben-kersaan-valthe

 TEKENEN: 

Tekenen is Kijken. Kijken is méér zien, net zoals luisteren beter horen is, en daarmee wordt het écht Zien, Inzicht. Kijken is Aandacht. Aandacht brengt Verwondering.

Kijken Tekenen is voor mij meditatie in actie. Als ik teken opent mijn oog zich werkelijk. Ik let op. Ik kijk uit. Mijn oog streelt wat ik teken en wat ik teken spiegelt zich op het papier. En mijn hart en mijn hand weten. Wat ik teken zijn geen dingen, maar worden geliefden, ik ben er niet langer van gescheiden. Vaak zijn het kleine dingen uit de natuur, soms vondsten van de vensterbank, gered vóór de stofzuiger ze opslokte. Terwijl ik teken lijkt het alsof ik werkelijk wórd wat ik teken, alsof ik alles ervan weet, alsof ik het altijd gekend heb, ik ben verliefd. En ik verwonder mij over het mysterie van het bestaan. De tekening is voor mij een samenvatting van alles wat is. En achter alles wat is, daar schijn de zon. Ik noem dit proces Kijken-Tekenen, het is oneindig.

Vanaf 2014:

Serie 'Glazes', 'Glazuren': Werken aan schilderijen in acrylverf. Bij het laatste 'paardenschilderij' zag ik op zeker moment niet de paarden meer, maar alleen de structuur, de glanzende huid van de verf op het reliëf, de kleuren die ontstonden door de lagen verf over elkaar. "Waarom nog langer een voorstelling?" Het reliëf, de huid, de kleuren zijn al genoeg. De behoefte aan 'groot' zet zich door, bij het megalomane af.

2016 / 2017:

Werken aan een 'Palestina-project', n.a.v. het 70-jarig bestaan van de staat Israël en de rampzalige gevolgen daarvan voor de Palestijnen. Het werk werd in april 2019 tentoongesteld in De Nieuwe Regentes, 'Dutch Visions of Palestine' tijdens het Palestinora-Filmfestival te Den Haag, samen met Mieke Krediet en Senad Alic, curator: Anissa Foukalne. 

Vanaf begin 2018:

Werken aan 'Tibet-project' voor 2019, n.a.v. 60ste herdenkingsjaar van de opstand in Lhasa en 10 jaar zelfverbrandingen als protest tegen de Chinese bezetting en onderdrukking sinds 1950.